Din dorinta de a veni in sprijinul celor care se confrunta cu diverse stari fizice si emotionale in aceasta perioada, echipa Sport Med Lab a reusit sa realizeze un proiect dedicat oamenilor, chiar aici pe site, cu serii a cate 3 sfaturi specializate, oferite din aria de expertiza a prietenilor si colaboratorilor echipei noastre, din intreaga lume.
Astazi va prezentam un articol exceptional, cu inspiratie din intelepciunea japoneza, scris de catre minunata dr. Mihaela Stroe, foarte bine structurat si util noua, tuturor. Practicile prezentate astazi pentru cititorii nostri va vor ajuta sa ameliorati neintelegerile prezente in cuplu, sa fiti mai constienti de voi insiva si de cei dragi voua si sa construiti relatii bazate pe intelegere si sprijin reciproc.
“Putini oameni stiu despre mine ca Japonia este una dintre tarile mele preferate. Pentru ca, in 2010, cand am fost pentru prima data acolo, m-am indragostit de cultura si traditiile lor.
Astazi doresc sa iti aduc in atentie o metoda simpla care sa te ajute sa faci un pas inapoi in viata ta si sa reflectezi la cum ai trait.
Se numeste Naikan si a fost dezvoltata in urma cu 60 de ani de Yoshimoto Ishin, un budist devotat. Numele inseamna “auto-observare” sau “vederea sinelui interior prin ochii mintii.”
Structura metodei de reflectie interioara Naikan are la baza trei intrebari:
Ce am primit?
Ce am oferit?
Ce dificultati si probleme am creat?
Si acum iata cateva sugestii cum sa practici introspectia Naikan acasa.
Unde? Intr-un loc linistit, poti folosi o perna de meditatie, un scaun confortabil sau un colt linistit din gradina ta (cum am eu la Sibiu unde locuiesc cu familia mea).
Cand? Daca tu alegi sa practici reflectia Naikan zilnic, atunci e bine sa o faci la sfarsitul zilei inainte de culcare.
Daca vrei sa reflectezi asupra unei relatii cu o anumita persoana din viata ta, poti sa o practici oricand.
Cat timp? Pentru Naikan zilnic, 25-30 de minute. Pentru reflectia asupra altei persoane, 45-60 de minute.
Ce ai de facut?
Primul pas: Ai cele trei intrebari de mai sus si iei o foaie alba divizata in cele 3 coloane:
Ce am primit azi de la… (de exemplu, sotul meu)?
Ce i-am oferit azi ….sotului meu?
Ce dificultati si probleme i-am creat azi…sotului meu?
Scrie cat de multe lucruri concrete pe care ti le amintesti pentru cele 3 intrebari si nu te lasa distras de exterior.
Pasul al doilea: Dupa ce ai scris ce ti-ai amintit, este nevoie sa revezi ce ai scris. Uita-te la cuvintele scrise cu sinceritate, cu inima deschisa. Observa ce simti fata de celalalt, fata de tine, fata de situatia descrisa acolo.
Este minunat sa practici aceasta introspectie si sa constati cu bucurie modul in care esti inspirat, sprijinit, protejat de cei apropiati tie, de prieteni, colegi si sa simti compasiune pentru dificultatile celorlalti, care sunt si ei oameni ca si tine. Ai curiozitatea de a face cel putin o data introspectia Naikan cu cineva drag si vei observa transformarile pe care le vei trai in relatia cu acea persoana.
Iti garantez ca vei avea o relatie mai sanatoasa cu acea persoana bazata pe intelegere, compasiune si iubire neconditionata!”
Articol scris de catre Dr. Mihaela Stroe, Doctor in sociologie, Expert inteligenta nonverbala, Speaker motivational si antreprenor, Autor, Sotie si Mama
Pe Mihaela o gasiti aici: www.mihaelastroe.ro
https://www.facebook.com/MihaelaStroePhD
https://ro.linkedin.com/in/mihaelalilianastroe
De asemenea, ii puteti urmari emisiunile pe youtube cat si in grupul de facebook: https://www.facebook.com/groups/MihaelaStroeClub/